Spreker

Mark J.C.M. van Dam

AIOS kindergeneeskunde MUMC+. Actueel 5e jaar,
stage kindernefrologie Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis.

'Urineweginfecties in de tweede en derde lijn: focus op diagnostiek en behandeling bij kinderen’

Inhoud presentatie

Urineweginfecties zijn een van de meest frequent voorkomende bacteriële infectieziekten bij kinderen. Als kinderartsen (nefrologie) zien we dus veel kinderen met een (vermoeden op) een urineweginfectie. In deze presentatie wil ik jullie meenemen in de diagnostiek en behandeling van (gecompliceerde) urineweginfecties bij kinderen in de tweede en derde lijn. Dit omvat dus ook de kinderen met recidiverende urineweginfecties en kinderen met congenitale anomalieën van nieren en urinewegen, inclusief vesico-ureterale reflux.

Kort over mezelf

Mijn naam is Mark van Dam en ik ben 5e jaars AIOS kindergeneeskunde in het MUMC+. Al voor mijn opleiding wist ik dat ik kinderarts nefroloog wilde worden en die droom is blijven bestaan tijdens de opleiding. Op dit moment ben ik mij meer aan het verdiepen in de kindernefrologie in het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis: een van de drie centra in Nederland waar transplantatie en dialyse bij kinderen plaatsvindt.

 

In het MUMC+ heb ik meegeholpen aan de lokale implementatie van de landelijke NVK richtlijn ‘Urineweginfecties’ uit 2019.