Spreker

Brian van der Veer

Bioinformatician – Maastricht UMC+
Afdeling Medische Microbiologie, Infectieziekten en Infectiepreventie

'Is kweek onafhankelijke surveillance essentieel voor het monitoren van resistentie en verspreiding van Neisseria gonorrhoeae?'

Korte inhoud:

Neisseria gonorrhoeae  (GO) is een vaak voorkomende bacteriële SOA die asymptomatisch kan worden verspreid. Daarnaast wordt GO steeds resistenter tegen alle klasse antibiotica sinds de introductie van antibiotica. Vanwege de resistenter wordende gonokok en asymptomatische verspreiding is surveillance essentieel om antimicrobiële resistentie en verspreiding te monitoren. In de presentatie wordt ingegaan op de huidige vorm van surveillance en hoe deze verbeterd zou kunnen worden. Daarnaast wordt ook een praktijk voorbeeld getoond waarbij typering van GO toegepast is om cluster te identificeren in een verheffing van GO onder heteroseksuele jongeren.

Kort over mezelf

Mijn naam is Brian van der Veer en momenteel werk ik als Bioinformaticus/Data Scientist in het MUMC+ afdeling Medische Microbiologie, infectieziekten en infectiepreventie (MMI, voorheen MMB). Ik heb mijn promotieonderzoek gedaan naar Neisseria gonorrhoeae, waarbij ik verschillende surveillancetechnieken opgezet heb. Deze kennis heb ik direct toe kunnen passen tijdens de covid pandemie om varianten te bepalen en uitbraken te bestuderen.