Longarts Zuyderland Medisch Centrum

Spreker

Dr. Michiel de Vries

Niet tuberculeuze mycobacteriën

Bijdrage MINC avond 7-03-2023

Dr. Michiel de Vries

Ik ben als basis arts afgestudeerd aan de RUG (Groningen).  Gevolgd door de longopleiding in het MUMC+ (Maastricht). Sinds +/- 15 jaar ben ik werkzaam als Longarts in het Zuyderland MC. Na de fusie met Heerlen werkzaam op drie locaties namelijk Sittard, Heerlen & Brunssum.  Naast mijn werkzaamheden als algemeen longarts ben ik al jaren aanspreekpunt voor de infectie ziekten.   Hier valt o.a. het TBC coördinatorschap onder. Tevens ben ik lid van de antibiotica en infectiepreventie commissie van ons ziekenhuis.

Woon samen met Janine in Sittard. Heb 3 kinderen die allemaal zijn uitgevlogen. Daarnaast ben ik een mooi weer fietser (MTB) en speel ik sinds kort Marimba bij de Paek Laef Bend in Sittard (St Joep Harmonie).      

 

De wondere wereld van de non tuberculeuze mycobacteriën.

Aan de hand van casuïstiek zal ik in gaan op de behandeling van non tuberculeuze mycobacteriën (NTM). Wanneer wel, wanneer niet te behandelen.  Tevens nemen de we de ATS / ERS criteria onder de loep in het stellen van de diagnose NTM en gaan we kijken welke patiënten een verhoogd risico hebben op deze aandoening. Tot slot zullen we het hebben over hoe deze aandoening te behandelen.